Zelo moderna in praktična izvedba...okoli mat dekorjev je veliko govoric zaradi prstnih odtisov: ali se prstni odtisi vidijo, ali se ne vidijo? Ali res izginejo sami od sebe? Ali se izplača dati več denarja za material pri katerem se prstni odtisi ne vidijo? Ali takšni materiali res obstajajo? Ali je to trgovska zvijača?

Hm, pa poglejmo !

Mat dekorji so lahko v različnih materialih.

Najcenejši je IVERAL MAT - oplemenitena (polepljena) iverna plošča z melamin papirjem v mat izvedbi, obrobljena z ABS trakom - prstni odtisi se vidijo. Priporoča se klasično čiščenje z primernimi čistilnimi sredstvi.

AKRIL MAT - osnova je MDF plošča, tovarniško prekrita z smolo v mat izvedbi. Material je zaradi trdote izredno odporen na udarce in mehanske poškodbe. Vrata se izdelajo iz MDF plošče in se obrobijo z ABS trakom - izvedba je dražja od iveral mata za cca. 15 % ,odvisno od proizvajalca. Največ špekulacij glede prstnih odtisov se dogaja ravno na račun matiranega akrila. Zaradi gladke in na otip prijetne površine, prstni odtisi so manj vidni, posebej na svetlih dekorjih. Materialu se pripisuje lastnost postopnega izginjanja prstnih odtisov in zaradi tega zagovarja opravičenost višje prodajne cene. To seveda ne drži, akril mat teh lastnosti nima...

Torej, ali je regeneracija (izginotje) prstnih odtisov zavajanje kupca? Niti ne ! Italijanski proizvajalec akrilnih plošč FENIX NTM (https://www.fenixforinteriors.com/) je s pomočjo nanotehnologije izdelal material, ki se imenuje FENIX NTM. Ta material ima lastnost samostojne regeneracije prstnih odtisov in regeneracije po mehanskih poškodbah z pomočjo toplote (npr. likalnik) https://www.youtube.com/watch?v=3HJyc_COW-k (seveda, umazana kuhinja se ne bo očistila samo od sebe 😊, čiščenje pa bo veliko bolj enostavno !)

Material je mednarodno patentiran. Cena mat kuhinje izdelane v materialu FENIX je cca. 25% višja od zgoraj navedenega akril mata. Vizualno ne boste opazili nobenih razlik, razen razlike v debelini vrat: FENIX vrata so debelejša (cca. 24 mm)!

Torej, čudežni material resnično obstaja ! Presojo, ali se izplača ali ne - prepuščam vam ! 🙂. V primeru nakupa, bodite pozorni na dokazilo o originalnosti izdelka.

LAK MAT - osnova je MDF plošča, izrezana v obliki neobdelanih front, ki se nato (v posebnih komorah za lakiranje) prekrijejo z lakom. Kakovost laka je odvisna od števila nanosov. Kvaliteta izvedbe vrat je prav tako odvisna od tega ali je zadnja stran vrat prekrita z lakom ali ne (za kvaliteto velja vsaj šestkratni nanos). Velika prednost lak mata je skoraj neomejena izbira barv in barvnih odtenkov, poškodbe na frontah se lahko popravijo. Izvedba je dražja od akril mata za cca. 15%, odvisno od proizvajalca.

Vse o lesenih dekorjih, furnirju in masivi razložimo v prihajajočem članku.

Do takrat, uporabljajte znanje za prijetno bivanje !