Kuhinje v sijaj izvedbi se lahko precej razlikujejo po ceni....zakaj? v čem je razlika? in kaj se izplača?

MELAMIN (LAMINAT) SIJAJ - oplemenitena (olepljena) iverna plošča z melamin papirjem v izvedbi sijaja (imitacija laka sijaja), obdelana z ABS trakom - najcenejša varianta. AKRIL SIJAJ - osnova je MDF plošča, tovarniško prekrita z smolo v visokem sijaju, material je zaradi trdote izredno odporen na udarce in mehanske poškodbe. Vrata se izrežejo iz plošče in se obrobijo z ABS trakom - izvedba je dražja od sijajnega melamina za cca. 20%, odvisno od proizvajalca...zelo dobra alternativna laku.

FOLIJA - osnova je MDF plošča, ki se izreže v neobdelana vrata. Nato fronte (vrata) v posebnem vakuumskem stroju za oplaščenje - prešajo s folijo - izvedba je dražja od sijajnega melamina za cca. 20%, odvisno od proizvajalca - kot prednost se šteje, da ni ABS roba - rob je prekrit z folijo....tu skriva tudi nevarnost, da rob pri uporabi odstopi predvsem pri elementih zraven pečice, kuhališča ali pomivalnega stroja ☹️.

LAK VISOK SIJAJ - osnova je MDF plošča, ki se izreže v neobdelane fronte, nato se vrata v posebnih komorah za lakiranje prekrijejo s lakom in potem sledi postopek strojnega in ročnega poliranja do efekta visokega sijaja. Kakovost laka je odvisna od števila nanosov, kvaliteta izvedbe fronte je odvisna od tega ali je zadnja stran vrat prekrita s lakom ali ne... (Kuhinje vesta imajo 6 nanosov - sprednji del vrat in robovi so sijajni, notranji del je lak mat.)....izvedba je dražja od Akrila za cca. 30%, odvisno od proizvajalca....poškodbe na frontah se dajo popraviti

Vse o matu v prihodnjem članku, do takrat uporabljajte znanje za prijetno bivanje.